Η διάγνωση μίας ασθένειας μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρονική διαφορά από δύο έως τέσσερα χρόνια  πρώτα στον άνδρα και ύστερα στην γυναίκα, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σέρεν Μπρούνακ του Ιδρύματος Novo Nordisk και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν στοιχεία για 6,9 εκατομμύρια άτομα και 770 διαφορετικές ασθένειες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτή την πολύ μεγάλης έκτασης δανέζικη επιστημονική έρευνα, η ίδια ασθένεια θα διαγνωσθεί συχνά σε μια γυναίκα με καθυστέρηση μερικών ετών σε σχέση με ένα άνδρα,. Έτσι συνήθως μια γυναίκα διαγιγνώσκεται ότι πάσχει από κάτι σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι ένας άνδρας για την ίδια πάθηση.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο η ίδια ασθένεια διαγιγνώσκεται με χρονική υστέρηση τεσσάρων ετών σε μια γυναίκα σε σχέση με ένα άνδρα. Στις περιπτώσεις καρκίνου η διαφορά είναι γύρω στα δυόμισι χρόνια, ενώ στις μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η διάγνωση στις γυναίκες γίνεται περίπου 4,5 χρόνια αργότερα. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα και κατά πόσο οφείλεται στα γονίδια, στο περιβάλλον, στα διαγνωστικά κριτήρια, σε λίγο απ’ όλα αυτά ή σε κάτι άλλο.

Η οστεοπόρωση είναι μια από τις εξαιρέσεις, καθώς η διάγνωση γίνεται συνήθως πρώτα στις γυναίκες, προτού καν πάθουν κάποιο κάταγμα, αντίθετα με τους άνδρες, στους οποίους η διάγνωση γίνεται συχνά μετά από το κάταγμα. Η οστεοπόρωση είναι ένα νόσημα των οστών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική αποδυνάμωση του οστού με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος των καταγμάτων. Συγκεκριμένα το φυσιολογικό οστό αποτελείται από ένα πλέγμα κολλαγόνου και αλάτων ασβεστίου. Στην οστεοπόρωση υπάρχει απώλεια αυτών των δύο στοιχείων, με αποτέλεσμα το οστό να γίνεται ασθενέστερο. Παγκοσμίως η πιθανότητα μία γυναίκα να πάθει στη ζωή της κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης ανέρχεται μεταξύ 30-40%. Επιπλέον 1 στους 5 άνδρες πάσχει από οστεοπόρωση.