Ο όρος mindfulness μεταφράζεται στα ελληνικά ως ενσυνειδητότητα και είναι η ικανότητα να εστιάζουμε την προσοχή μας στο τώρα και στο τι συμβαίνει την παρούσα στιγμή, έτσι ώστε να μην αφήσουμε χώρο στο μυαλό μας να κάνει σκέψεις που αφορούν την ανησυχία για όσα πρόκειται να συμβούν στο μέλλον ή να αναπολεί γεγονότα και καταστάσεις που αφορούν το παρελθόν. Μοιάζει πολύ απλό αλλά δεν είναι. Χρειάζεται άσκηση και την χρήση όλων των αισθήσεων μας. Το αποτέλεσμα όμως είναι θεαματικό καθώς με την ενσυνειδητότητα μπορούμε να καταλαγιάσουμε τις κρίσεις άγχους και να δεχτούμε το παρόν όπως έχει διαμορφωθεί. Έτσι μπορούμε να σκεφτούμε πιο καθαρά τις επιλογές και τις πράξεις μας.

Ο Δρ. Timothy Riley, επίκουρος καθηγητής οικογενειακής και κοινωνικής ιατρικής του συστήματος υγείας και νοσοκομείων Penn State Health, ισχυρίζεται πως όταν γνωρίζουμε και ελέγχουμε τις αισθήσεις μας τις σκέψεις και τα αρνητικά και θετικά συναισθήματά μας μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα δράσουμε και όχι πως θα αντιδράσουμε. Ακόμη, η συγκέντρωση στο παρόν μάς επιτρέπει να παρατηρήσουμε και να βιώσουμε γεγονότα και εμπειρίες που διαφορετικά θα χάναμε.

Πρέπει λοιπόν να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, πράγμα που σημαίνει ότι παραμερίζουμε τους φόβους για το μέλλον και δεχόμαστε το παρόν ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Συνήθως αυτό που συμβαίνει δεν είναι τόσο άσχημο ώστε να μας χαλάσει τη διάθεση και η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος μπορεί να μας φέρει πιο θετικές σκέψεις με την άμεση ανταπόκριση μας να είναι καλύτερη.

Ο Δρ. Riley μας προτρέπει  να εξασκούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή τη μέθοδο σκέψης, για να ενισχύσουμε την συναισθηματική μας ρύθμιση. Έτσι, όταν αυτόματα συναισθήματα αναδύονται θα μπορούμε να επιλέξουμε πώς και αν θα τα αφήσουμε να μας επηρεάσουν.

Μέχρι τώρα, οι έρευνες δείχνουν πόσο η ενσυνειδητότητα μπορεί να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη, τους χρόνιους πόνους και η υπέρταση. Μάλιστα, μελέτη του πανεπιστημίου του Cambridge στην οποία πήραν μέρος πάνω από 600 φοιτητές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εισαγωγή ενός μαθήματος ενσυνειδητότητας οκτώ εβδομάδων στα πανεπιστήμια της Βρετανίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των ψυχικών ασθενειών και να ενισχύσει την ευημερία των μαθητών σε μια περίοδο αυξανόμενου στρες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.