Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP: Platelet Rich Plasma) είναι ένα εκ των συστατικών του αίματος  τμήμα με υψηλή συγκέντρωση σε αιμοπετάλια. Η θεραπεία με PRP συνιστά την κορωνίδα ενός καινούριου, διαρκώς εξελισσόμενου κλάδου της Ιατρικής που ονομάζεται «Ορθοβιολογία», η οποία έχει απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση και ενίσχυση της έμφυτης ιδιότητας του σώματος να επουλώνει και να αναγεννά τους ιστούς και τα όργανά του. Η θεραπεία με PRP λοιπόν αποτελεί μία ασφαλή, μη χειρουργική, βιολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση των εκφυλιστικών και τραυματικών παθήσεων του μυοσκελετικού με φυσικό τρόπο.

Το αίμα αποτελείται από το πλάσμα και τα έμμορφα συστατικά του, δηλαδή ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Από τα έμμορφα συστατικά του αίματος το 93% αποτελούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μόλις 1% τα λευκά αιμοσφαίρια και 6% τα αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι γνωστά για τον ρόλο τους στην πήξη του αίματος. Μετά από ένα τραυματισμό, τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια απελευθερώνουν πρωτεΐνες επούλωσης που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες (PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1), οι οποίοι δρώντας συνεργικά στην πάσχουσα περιοχή επιταχύνουν την αποκατάσταση της βλάβης.

Ακριβώς την επουλωτική αυτή δράση που έχουν τα αιμοπετάλια εκμεταλλεύεται η θεραπεία με PRP αναστρέφοντας την αναλογία ερυθρών αιμοσφαιρίων αιμοπεταλίων προς την πλευρά των τελευταίων ώστε να επιτευχθεί ένα ισχυρό παρασκεύασμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες που έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει τον ρυθμό αποκατάστασης και να διεγείρει συνολικά την επισκευή και την αναγέννηση των ιστών.

Η θεραπεία λοιπόν με PRP χρησιμοποιείται  στις μέρες μας με πολύ καλά αποτελέσματα σε τενοντίτιδες (φλεγμονές των τενόντων) όπως του στροφικού πετάλου στον ώμο, του επιγονατιδικού τένοντα στο γόνατο, του Αχιλλείου τένοντα στην ποδοκνημική καθώς και σε επικονδυλίτιδες του αγκώνα. Ειδικά σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο πρόγραμμα διά των χειρών φυσικοθεραπείας (manual therapy) που στοχεύει στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης και στην ενδυνάμωση της πάσχουσας περιοχής τα αποτελέσματα βελτιστοποιούνται προσφέροντας στους ασθενείς την δυνατότητα τάχιστης επιστροφής σε δραστηριότητες και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα υποτροπής, δηλαδή την επανεμφάνισης της φλεγμονής.

Η θεραπεία με PRP αποτελεί μία απλή διαδικασία που δεν χρήζει νοσηλείας και πραγματοποιείται στο χώρο του Ιατρείου. Με μία σύριγγα γίνεται λήψη μίας μικρής ποσότητας αίματος από τον ίδιο τον ασθενή, περίπου 10cc (όσο δηλαδή απαιτείται για μία τυπική εξέταση αίματος), το οποίο εν συνεχεία τοποθετείται σε ειδικό μηχάνημα φυγοκέντρησης για λίγα λεπτά ώστε να απομονωθεί το πλάσμα που είναι εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια. Πάντα με αποστειρωμένες συνθήκες το προϊόν εγχύεται  στην πάσχουσα περιοχή.

Ηλιάδης Δημήτριος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματολογος MD,MSC,PHD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.dimitris-iliadis.gr, Email: dim.iliadis@gmail.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματολογος MD,MSC,PHD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών