Όταν πίνετε κρασί στο σπίτι, μην δείχνετε πόσο πολύ το απολαμβάνετε – τουλάχιστον όχι αν έχετε παιδιά. Το πόσο πίνετε, το πόσο συχνά λέτε «αααα, τι ωραία» την ώρα που ρουφάτε μια μπίρα, το αν χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ως ανταμοιβή για τις επιτυχίες σας ή ως μηχανισμό αντιμετώπισης μιας δυσάρεστης κατάστασης μπορεί να ενθαρρύνει τους εφήβους στο να πίνουν, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το Ινστιτούτο Αλκοολικών Μελετών (Institute of Alcohol Studies), στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε περίπτωση που νομίζετε ότι δεν είναι κακό να πίνουν οι έφηβοι,  το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει τα παιδιά να απέχουν από το οινόπνευμα μέχρι την ηλικία των 15 και να πίνουν μόνο ένα ποτό την εβδομάδα έως ότου φτάσουν τα 18. Το 2009, ο καθηγητής Liam Donaldson είχε ήδη προειδοποιήσει ότι «η έκθεση των παιδιών σε καταστάσεις που γίνεται κατανάλωση αλκοόλ» ήταν μια από τις βασικές αιτίες του προβλήματος κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Η τελευταία έκθεση αναφέρει ότι οι γονείς συνήθως υποθέτουν ότι τα παιδιά τους δεν παρατηρούν πόσο μεγάλη είναι η κατανάλωση αλκοόλ που κάνουν, αλλά, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει. Η έκθεση, η οποία περιελάμβανε ποικίλες μεθόδους μελέτης (επιστημονικές έρευνες, ομάδες, και προσωπικές μαρτυρίες), διαπίστωσε ότι οι μισοί γονείς είχαν μισοζαλιστεί από αλκοόλ μπροστά στο παιδί τους, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο δήλωσαν ότι είχαν μεθύσει.

Τα παιδιά μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά στα επίπεδα της μέθης (η διαφορά ανάμεσα στην ευχάριστη διάθεση και την υπερβολή) και ένα στα πέντε δήλωσε ότι είχε ενοχληθεί από το πόσο έπιναν οι γονείς τους, ενώ άλλα είπαν ότι οι γονείς είχαν ξεχάσει την ώρα που έπρεπε να τους βάλουν για ύπνο ή τσακωνόντουσαν μαζί τους περισσότερο απ ‘ ότι συνήθως.

Η έκθεση περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες για τους γονείς: μην ωραιοποιείτε το αλκοόλ, και μιλήστε στα παιδιά για τους κινδύνους του. Το αλκοόλ είναι πολλά περισσότερο από ένα απλό hangover μετά από μια βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ. Η γενική συμβουλή είναι μία: μην ξεπερνάτε τα όρια.