Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern και του Νοσοκομείου Παίδων του Σικάγο, δημοσίευσαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας σχετικά με τις αλλεργίες. Το δείγμα αφορούσε πάνω από 40.000 ενήλικες και το συμπέρασμα ήταν πως σχεδόν ο ένας στους πέντε ανθρώπους πιστεύει ότι έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, όμως στην πραγματικότητα μόνο ο ένας στους δέκα, δηλαδή οι μισοί απ’ όσους έχουν αυτή την πεποίθηση, είναι όντως αλλεργικοί.

Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων, το 19% πιστεύει πως έχουν κάποια τροφική αλλεργία. Το πραγματικό ποσοστό των αλλεργικών όμως είναι περίπου 10%, ενώ των υπολοίπων τα συμπτώματα δεν δικαιολογούν τη διάγνωση της αλλεργίας. Συνήθως έχουν κάποια δυσανεξία σε τροφές ή άλλες σχετικές τροφικές διαταραχές. Στην τροφική αλλεργία το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά απέναντι σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αλλεργιογόνα) απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ουσιών, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Παρότι οι ουσίες αυτές δεν είναι επικίνδυνες, ο οργανισμός κάποιων ανθρώπων τις αντιλαμβάνεται ως απειλή και αντιδρά. Στην τροφική δυσανεξία ο οργανισμός αντιδρά αρνητικά σε ορισμένες τροφές, ωστόσο η αντίδραση δεν σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, προτού κάποιος αποφασίσει ότι είναι αλλεργικός σε κάποια τροφή και βιαστεί να την αποκλείσει από την διατροφή του, είναι σημαντικό να δει ένα γιατρό που θα κάνει κανονική εξέταση και διάγνωση της αλλεργίας. Από το 10% που έχουν πειστικά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, μόνο οι μισοί (το 5%) έχουν επιβεβαιωμένη διάγνωση από γιατρό. Σχεδόν οι μισοί επίσης από τους πραγματικά αλλεργικούς εκδήλωσαν τουλάχιστον μια από τις τροφικές αλλεργίες τους, όταν είχαν πια ενηλικιωθεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο συχνή τροφική αλλεργία μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ, είναι απέναντι στα θαλασσινά και ακολουθούν κατά σειρά το γάλα, τα φιστίκια, άλλοι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια και το σουσάμι.