Μερικές φορές μπορεί να είναι ευχάριστο, άλλες πάλι εκνευριστικό. Μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του έχει συμβεί να κολλήσει ένα τραγούδι στο μυαλό του και να το σιγοτραγουδάει ή να το «ακούει» μέσα στο μυαλό του σχεδόν όλη την ημέρα, σε λούπα.  Την απάντηση για το γιατί συμβαίνει αυτό και ποια τραγούδια είναι πιθανότερο να εγκατασταθούν απρόσκλητα στο μυαλό μας, την δίνει μια μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εννέα στους δέκα έχουν «ακούν» κάποιο τραγούδι να παίζει ξανά και ξανά στο μυαλό τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Συνήθως, όταν είναι χαλαροί, την ώρα του ντους, στον δρόμο ή όταν κάνουν μικροδουλειές. Μερικές φορές  το τραγούδι που κάνει συναυλία στο κεφάλι κάποιου εμφανίζεται από το πουθενά και επαναλαμβάνεται σε εξαντλητικό βαθμό. Πολλές φορές μάλιστα τυχαίνει να μην τους αρέσει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρα  Kelly Jakubowski, του Τμήματος Μουσικής του Πανεπιστημίου του Durham που έκαναν την δημοσίευση στο περιοδικό Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts, ζήτησαν από 3.000 άτομα να αναφέρουν ποια τραγούδια τους κολλάνε συχνότερα στο μυαλό. Με την βοήθεια υπολογιστών οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν τα μελωδικά χαρακτηριστικών των πιο κοινών από αυτά.

Τα μουσικά κομμάτια που μας κολλάνε είναι συνήθως ρυθμικά, έχουν εύκολη μελωδία, και πρωτότυπα μουσικά διαστήματα. Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη έδειξε ότι τα τραγούδια που μας κολλάνε περισσότερο ακούγονται συχνότερα στο ραδιόφωνο.
Για να απαλλαγούμε από ένα κομμάτι που μας κόλλησε οι ερευνητές έχουν μια συμβουλή: μασήστε τσίχλα!

Τα πιο κολλητικά αγγλικά τραγούδια

  1. Bad Romance – Lady Gaga
  2. Can’t Get You Out of My Head- Kylie Minogue
  3. Don’t Stop Believin – Journey
  4. Somebody That I Used to Know- Gotye
  5. Moves Like Jagger- Maroon 5
  6. California Gurls – Katy Perry
  7. Bohemian Rhapsody – Queen
  8. Alejandro – Lady Gaga
  9. Poker Face- Lady Gaga