Τα μικροατυχήματα της καθημερινότητας έχουν σχέση με απλά πράγματα που δεν φανταζόμαστε πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ, National Safety Council (NSC), πολλοί από τους τραυματισμούς και τα ατυχήματα που μπορούν να προληφθούν είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν δηλητηριάσεις από διάφορες ουσίες, όμως τα ατυχήματα καραδοκούν και με άλλες μορφές.

Όργανα γυμναστικής: Τις περισσότερες φορές ξεκινάμε γυμναστήριο ή αγοράζουμε κάποιο όργανο για το σπίτι χωρίς να συμβουλευτούμε γιατρό ή γυμναστή για το πώς θα αθληθούμε με ασφάλεια. Έτσι, οι πτώσεις και κάθε είδους κακώσεις είναι πολύ συχνές. Το 2017, μόνο στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 526.000 τέτοιοι τραυματισμοί, με βασικό «ένοχο» το διάδρομο γυμναστικής.

Ακουστικά: Ο πρώτος κίνδυνος αφορά τις βλάβες στην ακοή, όταν ο ήχος έχει μεγάλη ένταση. Όμως, τα ακουστικά μπορεί να γίνουν αιτία σοβαρού τραυματισμού των πεζών στο δρόμο καθώς είμαστε αφηρημένοι εξαιτίας αυτού που ακούμε ή επειδή δεν ακούμε τα κορναρίσματα ή τα αυτοκίνητα.

Παιδικά παιχνίδια: Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παιχνίδια με μπαταρίες. ειδικά τις μικρές στρογγυλές που μπορούν εύκολα να καταλήξουν στο στόμα και το στομάχι των μικρών παιδιών, και να θέσουν ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο, εξαιτίας των χημικών που περιέχουν.

«Τηλέφωνο» ντους: Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο έδειξε πως εκεί κρύβονται μυκοβακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη. Γι’ αυτό απολυμαίνουμε τακτικά τη ντουζιέρα και τα εξαρτήματά της.

Διακοσμητικά φωτάκια: Τα χρησιμοποιούμε στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και όχι μόνο και μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για ηλεκτροπληξία. Γι’ αυτό προσέχουμε την προέλευσή τους και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την εγκατάσταση και αποθήκευσή τους.

Απορρυπαντικά πλυντηρίου: Οι χημικές ουσίες που περιέχουν, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οισοφάγο και στο στομάχι. Ειδικά αυτά που διατίθενται σε μορφή χρωματιστής κάψουλας μπορεί να φαντάζουν σαν ζαχαρωτά στα μάτια των μικρών παιδιών.

Καλλυντικά: Τα μπουκαλάκια και τα χρώματα μπορεί να είναι δελεαστικά και φυσικά επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά. Ιδιαίτερα επικίνδυνα θεωρούνται τα προϊόντα για τα μαλλιά γιατί συχνά περιέχουν αλισίβα η οποία είναι καυστική.

Πίτσα: Οι Αμερικανοί καταγράφουν 2.300 επισκέψεις στα επείγοντα κάθε χρόνο, εξαιτίας της πίτσας. Πρόκειται κυρίως για όσους παθαίνουν εγκαύματα στο στόμα και τον οισοφάγο από την καυτή ζύμη.