Ο οδηγός «2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease» (Βασικές Οδηγίες Πρόληψης Καρδιαγγειακών Παθήσεων 2019 της Αμερικανικής Ένωσης και του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας) που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα συστήνει την κατάλληλα διατροφή που προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας στην μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ταυτόχρονα, βοηθάει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τον οδηγό πρόληψης συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες (κατά προτίμηση, ψάρια).

Αναφορά στον οδηγό υπάρχει στην μεσογειακή δίαιτα και άλλες τέτοιου τύπου δίαιτες, που ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο. Η μεσογειακή διατροφή (δηλαδή οι διατροφικές συνήθειες των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα) έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη διατροφή DASH – Διαιτητικές Προσεγγίσεις για τη Μείωση της Υπέρτασης, που προτείνεται συχνά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Και τα δύο διατροφικά πλάνα δίνουν έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους καρπούς και τους ξηρούς καρπούς, με τη μεσογειακή διατροφή να περιλαμβάνει επιπλέον την συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου, τη μέτρια πρόσληψη ψαριών και πουλερικών και τη μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η δίαιτα DASH επιτρέπει περισσότερες πηγές πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κρέας και πουλερικά. Και στις δύο περιπτώσεις, αποφεύγονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, την κατανάλωση των οποίων επίσης αποτρέπουν οι οδηγίες των επιστημόνων.

Συνιστάται επίσης ο περιορισμός των επεξεργασμένων κρεάτων και υδατανθράκων και των ζαχαρούχων ροφημάτων. Αναφέρεται ακόμη ότι κάποιες δημοφιλείς δίαιτες των τελευταίων χρόνων, μεταξύ των οποίων και οι παραλλαγές μιας διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες, υψηλά λιπαρά και πρωτεΐνες, έχουν συνδεθεί σε διάφορες μελέτες με πρόωρο θάνατο.

Όσο για εκείνους τους vegan που αποφεύγουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα αλλά γεμίζουν τα πιάτα τους με τηγανητά ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το λευκό ρύζι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνουν κακές επιλογές για την καρδιά τους.