Το κάπνισμα, η πολλή ηλιοθεραπεία, η χημική ρύπανση, το πολύ κόκκινο κρέας και διάφοροι ιοί αυξάνουν όπως γνωρίζουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με το Live Science υπάρχουν ακόμη επτά παράγοντες που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ανοίξουν το δρόμο στον καρκίνο.

1.Το καυτό τσάι: Κατά τη διάρκεια μελέτης του International Journal of Cancer, όσοι έπιναν τσάι με θερμοκρασία υψηλότερη των 60°C είχαν κατά 90% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. Μάλιστα, ο Ο Δρ Stephen Evans, καθηγητής Φαρμακοεπιδημιολογίας στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, εκτιμά ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εξίσου επικίνδυνες και με το φαγητό. «Οτιδήποτε πολύ καυτό κι αν καταπιούμε, προκαλεί μικρό ή μεγαλύτερο τραυματισμό στον οισοφάγο. Τα τραύματα αυτά μπορεί αθροιστικά να οδηγήσουν σε κυτταρικές αλλοιώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο στον καρκίνο».

2.Η ακινησία: Η κίνηση και άσκηση μειώνει κατά 7% τον κίνδυνο οποιουδήποτε καρκίνου.

3.Το μεγάλο ύψος: Οι ψηλοί είναι πιθανότερο να πάθουν καρκίνο από ό,τι οι κοντοί. Για κάθε έξτρα δέκα εκατοστά ύψους ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνει κατά 10% περίπου.

4.Ο καπνός του ψησίματος: Οι άνθρωποι που κάθονται κοντά στις ψησταριές, την ώρα του ψησίματος, απορροφούν μέσω του δέρματός τους αυξημένες ποσότητες χημικών ουσιών (πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων), που απελευθερώνονται από την καύση των ξύλων ή των κάρβουνων και είναι δυνατό να προκαλέσουν καρκίνο.

5.Τα εμφυτεύματα στήθους: Ένας συγκεκριμένος τύπος εμφυτεύματος, μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες την πιθανότητα ενός σπάνιου είδους λεμφώματος, που δεν είναι καρκίνος του μαστού, αλλά του λεμφικού συστήματος. Η αιτία πιθανώς οφείλεται στην πρόκληση φλεγμονής από το εμφύτευμα στον ιστό του στήθους.

6.Το αλκοόλ: Περίπου το 5% των νέων περιστατικών καρκίνου κάθε χρόνο παγκοσμίως σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας. Το αλκοόλ ενέχεται για διάφορους καρκίνους όπως στόματος-λαιμού, οισοφάγου, μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος κ.ά.

7.Η παχυσαρκία: Συνδέεται με τουλάχιστον δέκα είδη καρκίνου, σχεδόν διπλασιάζοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος, των νεφρών κ.ά.