Υπάρχουν ορισμένα άτομα, οι οποίοι κάθε φορά που βλέπουν κάποιο ορθογραφικό λάθος, δεν μπορούν να μην το επισημάνουν, αλλά και να διορθώσουν αυτόν που το έκανε.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έκαναν μελέτη με τίτλο «If You’re House Is Still Available, Send Me an Email», όπου υπήρχε ένα ηθελημένο λάθος. Ο τίτλος δόθηκε επί τούτου, αφού οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν τους τύπους προσωπικοτήτων που εκνευρίζονται από τα συντακτικά, τα γραμματικά και τα ορθογραφικά λάθη. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 83 ατόμων που τους έβαλαν να διαβάζουν ηλεκτρονικά μηνύματα με λάθη.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα  συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ώστε να αξιολογηθούν οι προσωπικότητές τους. Έτσι, προσδιορίστηκε το επίπεδο της εξωστρέφειάς τους, η προθυμία, οι ενδεχόμενες νευρώσεις, η ευσυνειδησία και το πόσο «ανοιχτοί» ήταν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Τους ζητήθηκε επίσης να κρίνουν τα άτομα που είχαν γράψει τα μηνύματα, με βάση τη νοημοσύνη και τη φιλικότητα που έδειχναν μέσω των email.

Σε κάποια από τα μηνύματα υπήρχαν εσκεμμένα λάθη, δηλαδή «teh» αντί για «the» ή «you ‘re» αντί για «your» ενώ σε άλλα δεν υπήρχαν καθόλου λάθη. Οι συμμετέχοντες διάβασαν τα μηνύματα, στη συνέχεια ρωτήθηκαν, αν είχαν εντοπίσει τυχόν λάθη κι αν ναι, πόσο πολύ τους ενόχλησαν.

Οι προσωπικότητες αυτών που αξιολογήθηκαν ως λιγότερο ευχάριστες ενοχλούνται περισσότερο από τα συντακτικά, γραμματικά και ορθογραφικά λάθη που κάνουν οι άλλοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό συμβαίνει, επειδή τα άτομα με τέτοιο τύπο προσωπικότητας, είναι λιγότερο ανεκτικοί σε ό,τι ξεφεύγει από την κανονικότητα.

Οι πιο εξωστρεφείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην δώσουν σημασία στα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Οι εσωστρεφείς επισημαίνουν και κρίνουν αρνητικά το άτομο που έκανε τα λάθη.
Οι πιο ευσυνείδητοι και οι λιγότερο ανοιχτοί είχαν τη μεγαλύτερη ευαισθησία στα λάθη των άλλων.

Το πόσο νευρωτικός είναι κάποιος δεν φάνηκε να έχει καμία σχέση με το αν είναι ενοχλείται με τα ορθογραφικά λάθη άλλων ή αν τα κρίνει αρνητικά. Βέβαια, επειδή ο αριθμός των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν λίγα, απαιτείται περισσότερη διερεύνηση για το ζήτημα.