Το σώμα μας φιλοξενεί ένα μεγάλο πλήθος από βακτήρια που φτάνουν περίπου στο 2% του συνολικού μας βάρους. Τρισεκατομμύρια μικρόβια, δηλαδή το μεγαλύτερο μικροβιακό οικοσύστημα βρίσκεται στο έντερο. Η σχέση τους με την συνολική υγεία μας είναι σημαντική αφού φαίνεται πως συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τον καρκίνο, το σωματικό βάρος, και άλλα. Τα τελευταία χρόνια διερευνάται ολοένα και συχνότερα η σχέση των μικροβίων και και ψυχικής υγείας. Σε μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας της Φλάνδρας και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν διαπίστωσαν ότι άτομα με κατάθλιψη είχαν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα δύο βακτηρίδια του εντέρου, γνωστά ως Coprococcus και Dialister, ανεξάρτητα από το εάν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά είτε όχι.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες από 1.054 Βέλγους και 1.064 Ολλανδούς (ανάμεσά τους κάποιοι με διαγνωσμένη κατάθλιψη).  Εκτός λοιπόν από τα χαμηλά επίπεδα των συγκεκριμένων βακτηριδίων ανακάλυψαν ότι όσοι αναφέρουν πως έχουν καλή ψυχική υγεία  έχουν δύο άλλα «καλά» βακτήρια στο έντερό τους, το Faecalibacterium και το Coprococcus.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Είναι πιθανό το αποτέλεσμα να λειτουργεί και αντίστροφα.Δηλαδή η ψυχική υγεία ενός ατόμου να έχει αντίκτυπο στα μικρόβια, που αναπτύσσονται μέσα στα έντερα.

Σε πειράματα που ακολούθησαν βρέθηκε ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, παράγοντας νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που είναι κρίσιμοι για την καλή ψυχική υγεία.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Nature Microbiology, αν αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα ισχύσουν και σε άλλες μελέτες, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες για τις διαταραχές ψυχικής υγείας, που βασίζονται στα προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν τα επίπεδα των λεγόμενων «καλών» βακτηριδίων στα έντερα.

Οι ειδικοί πάντως συστήνουν να ακολουθούμε διατροφή χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους), που υποστηρίζει μια πλούσια μικροβιακή χλωρίδα εντέρου.