Περίπου 334 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άσθμα. Στην Αυστραλία ο ένας στους εννιά ανθρώπους έχει άσθμα (2,7 εκατομμύρια). Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τροπικής Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου James Cook της Αυστραλίας με επικεφαλής τον Δρ Andreas Lopata ο επιπολασμός του άσθματος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια και σχεδόν οι μισοί ασθενείς δεν επωφελούνται από τη διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή. Εξαιτίας αυτού, το ενδιαφέρον για μη φαρμακευτικές λύσεις διαρκώς αυξάνεται.

Η σημαντική αλλαγή στον τρόπο διατροφής παγκοσμίως βρίσκεται στη βάση της ανοδικής πορείας της ασθένειας σύμφωνα με τον Αυστραλό καθηγητή: «Υπάρχει μια αυξανόμενη κατανάλωση των ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα φυτικά έλαια και μια μείωση στην κατανάλωση των ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, πηγές των οποίων είναι κυρίως τα ιχθυέλαια. Δυστυχώς υπάρχει μια παγκόσμια μετατόπιση από την κατανάλωση φρέσκων ψαριών στην κατανάλωση γρήγορου και πρόχειρου φαγητού».

Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάσθηκαν 642 άνθρωποι οι οποίοι εργάζονταν σε μονάδα επεξεργασίας ψαριών σε ένα μικρό χωριό της Νοτίου Αφρικής. Το ψαροχώρι επιλέχθηκε για την έρευνα επειδή ο πληθυσμός του χαρακτηρίζεται από υψηλή αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ενώ το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο του πληθυσμού διασφαλίζει ότι η κύρια πηγή των ω-3 είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά και όχι τα συμπληρώματα διατροφής.

Από την έρευνα προέκυψε ότι συγκεκριμένοι τύποι ω-3 από τα ιχθυέλαια συσχετίζονταν με μια σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης άσθματος ή ασθματικών συμπτωμάτων κατά έως και 62% ενώ η υψηλή πρόσληψη ω-6 από τα φυτικά έλαια συσχετίστηκε με έναν αυξημένο κίνδυνο έως και κατά 67%. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι παράγοντες της μόλυνσης των ψαριών με βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και πάλι τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους. Οπωσδήποτε, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να τεκμηριωθεί ο ευεργετικός ρόλος των ω-3 στην προστασία του οργανισμού από το άσθμα.