Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup, ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως, το οποίο έχει ως βάση τη γλυφοσάτη υπήρξε ουσιαστικός παράγοντας  στην εμφάνιση καρκίνου σε άνδρα ο οποίος χρησιμοποιούσε το Roundup για πάνω από 25 χρόνια σε μια ιδιοκτησία του στην Καλιφόρνια.

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο έκριναν ομόφωνα ότι το Roundup, το οποίο παρασκευάζει η Monsanto (που έχει περάσει πια στον έλεγχο της Bayer) ευθύνεται για το λέμφωμα non-Hodgkin από το οποίο ασθένησε ο 70χρονος Έντουιν Χάρντεμαν. Στη δεύτερη φάση της δίκης, το δικαστήριο επέβαλε στην Bayer να καταβάλει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια στον Χάρντεμαν.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που σώμα ενόρκων σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι το Roundup αποτελούσε την αιτία εμφάνισης ενός καρκίνου αλλά και ότι η παρασκευάστρια Monsanto φέρει ευθύνη, διότι δεν έκανε τίποτε για να προληφθούν οι κίνδυνοι εξαιτίας της χρήσης του προϊόντος της, που είναι βασισμένο στη γλυφοσάτη.

Η Bayer δήλωσε απογοητευμένη για την απόφαση, ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση και επέμεινε πως η ετυμηγορία δεν αλλάζει τίποτα ως προς τα συμπεράσματα 40 ετών επιστημονικών ερευνών και των κρίσεων των εποπτικών φορέων σε όλοι τον κόσμο, με βάση τις οποίες το ζιζανιοκτόνο με γλυφοσάτη είναι ασφαλές και δεν είναι καρκινογόνο. Η Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 11.200 παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις μόνο στις ΗΠΑ.

Η χρήση της γλυφοσάτης  απασχολεί άμεσα τον αγροτικό πληθυσμό του πλανήτη καθώς το συγκεκριμένο προϊόν της Monsanto-Bayer έχει χαρακτηρισθεί από το 2015 «πιθανό καρκινογόνο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην Ευρώπη, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις συνεχείς διαμάχες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, στο τέλος του 2017, να ανανεώσει την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για ακόμη μία πενταετία. Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε τον Μάιο 2018 να απαγορεύσει την γλυφοσάτη «για τις βασικές χρήσεις της» έως το 2021 και «για κάθε χρήση» μέσα σε μια πενταετία.