Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και η ψηφιακή οικονομία με επταπλάσιο ρυθμό σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ψηφιακή εποχή, ο αγώνας για την καινοτομία, τις δεξιότητες και τις αγορές κάνει πλέον επιβεβλημένη την προετοιμασία μιας νέας Ψηφιακής Στρατηγικής για την διαχείριση των επερχόμενων αλλαγών.

Το παλαιό «παραδοσιακό» μοντέλο λειτουργίας των οργανισμών και των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας γίνεται όλο και πιο ξεπερασμένο.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός (Digital Transformation) του τομέα της Υγείας, δεν είναι κάτι εξωτικό ή μακρινό, αλλά άμεσο και σταδιακά επιβεβλημένο, καθώς τα οφέλη του στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σε επίπεδο επιχειρήσεων και συστήματος, επαγγελματιών όσο και στον ασθενή γίνονται ολοένα πιο ορατά και μετρήσιμα.

Νέες αλλά και εγκαθιδρυμένες στο χώρο επιχειρήσεις επενδύουν σε ψηφιακές λύσεις που παρέχουν δυνατότητες παρακολούθησης δεικτών υγείας σε άμεσο χρόνο, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τον καρδιακό ρυθμό, τα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας κτλ.

Η χρήση ψηφιακών συσκευών που σχετίζονται με κάποιον τρόπο με την παρακολούθηση της υγείας (ψηφιακά ρολόγια, ψηφιακές ζυγαριές, αισθητήρες, συσκευές που συνδέονται με smartphones, ιατρικά μηχανήματα κτλ) πολλαπλασιάζονται εκθετικά και αθροίζονται σε αυτό που καλείται Internet of Things (IoT).

Ο τομέας και η αγορά της Ψηφιακής Υγείας αναπτύσσεται ραγδαία.

Σε πρόσφατη έρευνα της η συμβουλευτική εταιρία Accenture, διαπιστώνει αφενός ότι η ασφάλεια και αξιοπιστία των συσκευών αυτών βελτιώνεται και αφετέρου πως ο αριθμός των εγκρίσεων που λαμβάνουν οι νέες τεχνολογίες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 21% την περίοδο 2010 – 2014 και αναμένεται τριπλασιαστεί έως το 2018.

Η κολοσσιαία αυτή αλλαγή στον χώρο της Υγείας αποτυπώνεται αναλυτικά στο παρακάτω Infographic (source: Accenture)

DigitalHealth

https://www.accenture.com/t20150709T152212__w__/us-en/_acnmedia/Accenture/Conversion-Assets/DotCom/Documents/Global/PDF/Dualpub_18/Accenture-Colossal-Clash-Infographic.pdf#zoom=50

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Κωνσταντίνος Χριστοδουλάκης είναι έμπειρος επαγγελματίας στο χώρο της Πληροφορικής και της Ψηφιακής Τεχνολογίας. Έχει 20 χρόνια εμπειρίας στην Διαχείριση Έργων & Υπηρεσιών και στη Διακυβέρνηση Πληροφορικής Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Έχοντας οργανώσει πλήθος Ψηφιακών Έργων Πληροφορικής, απέκτησε εξειδικευμένη γνώση για να βοηθήσει τις εταιρείες να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους και να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, μέσω της αποτελεσματικής και καινοτόμου χρήσης των Τεχνολογιών και της Πληροφορικής. Είναι στέλεχος της Διεύθυνσης Διακυβέρνησης Πληροφορικής του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και Τεχνολογικός Σύμβουλος σε Ψηφιακά Έργα.