Η τροχαντηρίτιδα είναι φλεγμονή στην άρθρωση του ισχίου ανάμεσα στους γλουτιαίους μύες και τον μείζονα τροχαντήρα, την οστική προεξοχή που βρίσκεται στο πάνω μέρος του μηριαίου οστού.

Συμβαίνει συχνά σε γυναίκες οι οποίες έχουν φαρδύτερη λεκάνη και σε αθλητές με επαναλαμβανόμενους κύκλους κίνησης του ισχίου, όπως στην ποδηλασία, την κολύμβηση και το τρέξιμο. Κάποιες φορές  μπορεί να συμβεί ακόμη και αν δεν πατάει ένα πέλμα σωστά στο έδαφος ή αν ένα γόνατο δεν έχει πλήρη έκταση και έχουμε επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Συμπτώματα
Οι ασθενείς με τροχαντηρίτιδα νιώθουν πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου ο όποιος μπορεί να αντανακλά στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού μέχρι το γόνατο. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς βιώνουν ενόχληση και δυσκαμψία στο ισχίο, που αυξάνονται με την ξεκούραση από δραστηριότητες οι οποίες ερέθισαν τον ορογόνο θύλακα.

Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν το πλάγιο ξάπλωμα σε σκληρές επιφάνειες, το τρέξιμο, το ανέβασμα σκάλας, το σταυροπόδι, τα άλματα, το περπάτημα σε ανώμαλες και ανηφορικές επιφάνειες και την διαδικασία του να μπει και να βγει κάποιος από αυτοκίνητο. Όσο η πάθηση εξελίσσεται οι ασθενείς βιώνουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ή του αθλήματος και όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο έντονα με ακόμη μεγαλύτερες ενοχλήσεις.

Η φυσικοθεραπεία είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αρχικά συνίσταται ανάπαυση, ξεκούραση και ο ασθενής κάνει χρήση των φαρμάκων που ο γιατρός ίσως του έχει συνταγογραφήσει. Εν συνεχεία ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας το οποίο περιλαμβάνει μηχανοθεραπεία (ρεύματα κλασσικά υπέρηχα θεραπείας ή κρουστικά υπέρηχα, μαλάξεις, διαθερμίες laser,  θεραπεία με διαμαγνητικη αντλία ή θεραπεία με tecar).

Σημαντικό ρόλο όμως έχει και ένα σωστό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και διατάσεων των μυϊκών ομάδων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα. Φυσικοθεραπευτές απόφοιτοι των ΑΤΕΙ της χώρας και πτυχιούχοι ισότιμων σχολών του εξωτερικού μπορούν να δώσουν λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Θεοφάνης Μουντζούρης
Φυσικοθεραπευτής, Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι Αθηνών και Ενεργό Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει Παρακολουθήσει Μεγάλο Αριθμό Σεμιναρίων  σε Ειδικές Τεχνικές Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης Ορθοπεδικών Νευρολογικών Παθήσεων και Αθλητικών Κακώσεων. Συμμετέχει σε Έρευνες του Πανεπιστήμιου της Padova (Ιταλία) για την Εφαρμογή νέων Θεραπειών με τη Χρήση Διαμαγνητικής Αντλίας (Diamagnetic Pump). 
www.physiof.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Φυσικοθεραπευτής, Απόφοιτος ΑΤΕΙ Αθήνας, Ενεργό Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ΓενικόςΓραμματέας Επιστημονικού Τμήματος Αθλητικής Φυσικοθεραπείας, www.physiof.gr