Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους ακουν δυνατά μουσική καθώς, όπως δείχνουν οι μελέτες, η νέα γενιά βλάπτει την ακοή της διότι χρησιμοποιεί συσκευές αναπαραγωγής ήχου που δεν περιορίζουν την υψηλή ηχητική ένταση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 50% των νέων ηλικίας 12-35 ετών, δηλαδή 1,1 δισεκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να υποστούν προβλήματα στην ακοή τους εξαιτίας της παρατεταμένης κι υπερβολικής έκθεσής τους σε δυνατούς ήχους. Η Σέλι Τσάντχα του προγράμματος πρόληψης της κώφωσης κι έλλειψης ακοής του ΠΟΥ επισημαίνει πως πάνω από 1 δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απώλειας ακοής επειδή ακούνε συχνά μουσική σε μεγάλη ένταση από τα ακουστικά των συσκευών τους. Σε μελέτη που πραγματοποίησε η Αμερικανική Εταιρεία Λόγου, Ομιλίας και Ακοής (ASLHA) φάνηκε ότι το 35% των ενηλίκων και το 59% των εφήβων που ακούν μουσική με ακουστικά έχουν τον ήχο στη διαπασών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στους κατασκευαστές και τους ρυθμιστικούς φορείς να διασφαλίσουν ότι τα smartphone και άλλες συσκευές αναπαραγωγής ήχου ή mp3, διαθέτουν λογισμικά, που μπορούν να εγγυηθούν ότι οι καταναλωτές δεν θα ακούνε πολύ δυνατά μουσική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προτείνει την πρόβλεψη ορισμένων λειτουργιών όπως η αυτόματη μείωση της έντασης και η δυνατότητα ελέγχου από τους γονείς της έντασης, προκειμένου όταν κάποιος ξεπεράσει το όριο της έντασης, να υπάρχει η επιλογή να γίνεται αυτόματα από την συσκευή μείωση του ήχου σε επίπεδο που δεν θα είναι βλαβερό για την ακοή.

Η προσπάθεια, μέσω αυτής της προδιαγραφής, είναι να δοθεί στον χρήστη η ευκαιρία να κάνει τη σωστή ηχητική επιλογή ή να πάρει το ρίσκο να υποστεί απώλεια ακοής ή και εμβοή λίγα χρόνια αργότερα. Με τον όρο εμβοή εννοούμε την αντίληψη κάποιου ήχου κατά την απουσία ενός ηχητικού ερεθίσματος. Οι εμβοές που προκαλούνται από ακουστικό τραύμα συνήθως εμφανίζονται και στα δύο αυτιά, επειδή και τα δύο αυτιά συνήθως εκτίθενται στους ίδιους θορύβους.