Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στο κοινό κρυολόγημα και στην γρίπη και δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν, παρόλο που πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Μια καινούργια ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα με επικεφαλής την Δρα Kathryn Hoffmann του Medical University της Βιέννης, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για τις λοιμώδεις νόσους BMC Infectious Diseases, διερεύνησε δειγματοληπτικά τις αντιλήψεις για το κρυολόγημα και την γρίπη σε τρεις χώρες (Αυστρία, Βέλγιο και Κροατία).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά, ακόμη και επικίνδυνα για τον ασθενή, ενώ το κρυολόγημα προκαλείται από περισσότερους από 100 διαφορετικούς και πιο αβλαβείς ιούς (ρινοϊούς, αδενοϊούς κ.α.). Αν και επικρατεί η άποψη πως το κοινό κρυολόγημα μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε γρίπη, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Σπάνια συμβαίνει δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη μετά από κρυολόγημα, περίπου στο 8% των ασθενών. Στη γρίπη οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πολύ συχνές και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές όπως η πνευμονία, η μυοκαρδίτιδα ή η επιδείνωση χρόνιων παθήσεων της καρδιάς, των πνευμόνων κ.α.

Η γρίπη εμφανίζεται ξαφνικά, συνήθως με υψηλό πυρετό και έντονους πόνους στο σώμα και τον λαιμό και διαρκεί από πέντε ημέρες μέχρι και δυο εβδομάδες. Το κοινό κρυολόγημα συνήθως ξεκινά με πονόλαιμο, βούλωμα της μύτης και βήχα, ενώ εξελίσσεται με πιο βαθμιαίο τρόπο από ό,τι η γρίπη. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει λιγότερο και σταδιακά. Η ανάρρωση γίνεται σε περίπου πέντε μέρες, αν αναπαυτούμε και φροντίσουμε  τον εαυτό μας.

Η εμφάνιση πυρετού είναι το βασικό σύμπτωμα που μπερδεύει τους ανθρώπους και νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με γρίπη. Έτσι, πολλοί που έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά παρόλα αυτά εμφανίζουν πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος που μοιάζουν με τη γρίπη, νομίζουν ότι το εμβόλιο δεν έχει «πιάσει». Στην πραγματικότητα πάσχουν απλώς από ένα κοινό κρυολόγημα, το οποίο μπορεί να πάθει κάποιος αν και έχει κάνει το εμβόλιο.Το εμβόλιο προστατεύει από την γρίπη (σε ποσοστό 60% -95% ), αλλά δεν παρέχει καμία προστασία από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Για να οχυρωθούμε απέναντι στο κρυολόγημα, καλό είναι να υιοθετήσουμε υγιεινό τρόπο ζωής και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.  Επίσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις, ότι η έκθεση στο κρύο προκαλεί κρυολόγημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το ψυχολογικό στρες και η αλλεργία που εκδηλώνεται στη μύτη και λαιμό μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες προσβολής από τους ιούς του κρυολογήματος.