Η μαύρη σοκολάτα τείνει να γίνει υπερτροφή χάρη στα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός από μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι αντιοξειδωτικές φλαβανόλες της μαύρης σοκολάτας συμβάλουν στην αύξηση της ροής του αίματος στο νευρικό σύστημα, στην ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου όσο περνάει ο χρόνος. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology αναφέρεται ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας μπορεί να τονώσει προσωρινά και την όρασή μας.

Οι επιστήμονες από το Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, συνέκριναν τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε ενήλικες που δεν έπασχαν από παθήσεις των οφθαλμών, σε τρεις παραμέτρους της όρασης: την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και στα μεγάλα γράμματα.

Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα  κατανάλωσαν είτε 47 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας (72% κακάο) είτε αντίστοιχη ποσότητα σοκολάτας γάλακτος. Δύο ώρες αργότερα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τυπική οφθαλμολογική εξέταση με πίνακες γραμμάτων.

Συγκριτικά με όσους έφαγαν σοκολάτα γάλακτος, όσοι έφαγαν μαύρη σοκολάτα εμφάνισαν μικρές βελτιώσεις στην οπτική οξύτητα και στην ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης. Η οπτική οξύτητα αποτελεί βασική συνιστώσα της οφθαλμολογικής εξέτασης για τη συνταγογράφηση γυαλιών οράσεως (στις κλασσικές εξετάσεις που κάνει ένας οφθαλμίατρος ζητά από τον ασθενή να διαβάσει γράμματα και αριθμούς σε έναν πίνακα).  Η ευαισθησία στην αντίθεση φωτεινότητας είναι η δυνατότητα να διακρίνει ο εξεταζόμενος ένα αντικείμενο καθώς ο φωτισμός μεταβάλλεται σε ένταση. Πιθανόν, λένε οι επιστήμονες, αυτό να συμβαίνει επειδή αυξάνει τη ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, καθώς και στο οπτικό νεύρο και στο κέντρο της οράσεως στον εγκέφαλο.

Οι βελτιώσεις στην όραση που παρατηρήθηκαν ήταν μικρές και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση προτού καταλήξουν οι επιστήμονες σε σίγουρα αποτελέσματα για την σχέση όρασης και μαύρης σοκολάτας. Στόχος μελλοντικών αναλύσεων θα είναι και ο προσδιορισμός της διάρκειας των βελτιώσεων, καθώς και των υπεύθυνων μηχανισμών. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς να αλλάξουμε τα γυαλιά μυωπίας με σοκολατάκια, αλλά είναι μια αισιόδοξη προοπτική με επιστημονική βάση.