Όλη η ιστορία σχετικά με τον κίνδυνο των εμβολιασμών ξεκίνησε το 1998 από μια μικρή μελέτη του βρετανού γαστρεντερολόγου Άντριου Γουέικφιλντ και δώδεκα ακόμη ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, και στην οποία υποστήριζε πως το εμβόλιο MMR – εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς – συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού και εντερικής νόσου σε παιδιά.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου που πυροδότησε την μαζική φοβία στον εμβολιασμό.  Καμία μεταγενέστερη έρευνα δεν επιβεβαίωσε αυτήν την υπόθεση, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε την επικύρωση των συμπερασμάτων του μέσω ανεξάρτητης μελέτης. Λίγα χρόνια μετά οι υπόλοιποι συγγραφείς της μελέτης του 1998 απέσυραν την υποστήριξή τους σε εκείνα τα συμπεράσματα. Η μελέτη θεωρήθηκε αναξιόπιστη, καθώς, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας της βρέθηκε να έχει πληρωθεί από δικηγορική εταιρεία, η οποία ήθελε να μηνύσει μια εταιρεία παραγωγής εμβολίων, ενώ ο ίδιος είχε καταθέσει μια δική του πατέντα για ένα υποτίθεται ασφαλέστερο εμβόλιο που είχε αναπτύξει.

Το Lancet απέσυρε την δημοσίευση του 1998 και ο αρχισυντάκτης του, Ρίτσαρντ Όρτον δήλωσε πως το περιοδικό είχε εξαπατηθεί. Τρεις μήνες μετά την απόσυρση της μελέτης από το The Lancet,ο Γουέικφιλντ διαγράφηκε από το ιατρικό μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου και του απαγορεύθηκε να ασκεί ιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 1998 πολλές μελέτες δεν έχουν βρει καμία απολύτως χέση ανάμεσα στο τριπλό εμβόλιο και στον αυτισμό, αλλά το αντιεμβολιαστικό κίνημα επιμένει να αμφισβητεί την ασφάλεια του εμβολίου.

Μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα από την Δανία, καθησυχάζει για ακόμη μια φορά όσους γονείς φοβούνται -λόγω παραπληροφόρησης από τους πολέμιους των εμβολίων- ότι το παιδί τους κινδυνεύει από μια συγκεκριμένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή (αυτισμό), αν κάνει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR). Πρόκειται  για ένα εμβόλιο που όλοι οι ειδικοί θεωρούν απολύτως αναγκαίο, σε μια εποχή μάλιστα που παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- αυξάνονται τα περιστατικά ιλαράς και τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Unicef έχουν απευθύνει πρόσφατα σχετικές προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που κάνουν το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, κάτι που ισχύει ακόμη και για όσα παιδιά μερικές φορές θεωρούνται υψηλού κινδύνου για κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Αντερς Χβίιντ του Τμήματος Ερευνών Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Statens Serum της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, ανέλυσαν στοιχεία από 657.000 παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο 1999-2010, μεταξύ των οποίων ήσαν περίπου 6.500 που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Η νέα μελέτη δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον κίνδυνο αυτισμού. Δεν διαπίστωσε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καμία απολύτως ομάδα παιδιών που εξέτασε: αγόρια, κορίτσια, παιδιά που άργησαν να κάνουν το εμβόλιο, παιδιά με μεγαλύτερης ηλικίας γονείς, παιδιά με πολύ χαμηλό βάρος, παιδιά που είχαν γεννηθεί πολύ πρόωρα, παιδιά με μητέρα που κάπνιζε στην εγκυμοσύνη και παιδιά με αδέλφια που έχουν διαγνωσμένο αυτισμό. Μάλιστα βρέθηκαν ενδείξεις ότι το εμβόλιο σχετίζεται με ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο αυτισμού στα κορίτσια και στα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1999-2001.

Ο Δρ Χβίιντ τόνισε πως υπάρχουν πραγματικά ισχυρά επιστημονικά ευρήματα ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση ανάμεσα στο τριπλό εμβόλιο και τον αυτισμό.