Το μακιγιάζ βελτιώνει την εμφάνισή μας αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται σε βάρος της υγείας μας. Πολλές φορές όμως συνήθειες, λανθασμένες πρακτικές και άγνοια δημιουργούν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα όπως είναι οι τραυματισμοί, οι λοιμώξεις, οι μολύνσεις, οι φλεγμονές. Για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα λοιπόν, καλό είναι να ακολουθούμε κάποιους κανόνες.

-Δεν πρέπει να οδηγούμε και να μακιγιαριζόμαστε ταυτόχρονα. Το multitasking μπορεί να μας αποσπάσει από τον δρόμο αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.Όταν βρισκόμαστε σε κινούμενο όχημα το να απλώνουμε σκιά ή να βάζουμε μολύβι στα μάτια μπορεί να γίνει επικίνδυνο και να τραυματίσουμε σοβαρά τα μάτια μας από κάτι πολύ απλό, όπως το να μην αποφύγουμε έγκαιρα μια λακκούβα στον δρόμο.

-Δεν μοιραζόμαστε τα καλλυντικά με τις φίλες μας. Το δανεικό eyeliner, μπορεί να δημιουργήσει μολύνσεις  και λοιμώξεις(βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα κ.ά.) ενώ το δανεικό κραγιόν μπορεί να μας αφήσει με επιχείλιο έρπη.

-Χρησιμοποιούμε με προσοχή τα testers που βρίσκουμε στον πάγκο των καλλυντικών. Είναι ασφαλέστερο να δοκιμάζουμε τα προϊόντα στο χέρι μας.  Προσέχουμε ιδιαιτέρως τα tester στα κραγιόν, τα λιπγκλός και τη μάσκαρα καθώς η σύστασή τους ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων. Οι πούδρες και οι σκιές είναι αρκετά ασφαλέστερες αλλά και πάλι καλό είναι να σκουπίζουμε την επιφάνειά τους με ένα χαρτομάντιλο και να χρησιμοποιούμε καθαρό πινέλο.

-Φυσικά, αφαιρούμε το μακιγιάζ προτού πάμε για ύπνο, όσο βαρετό και αν είναι, όσο κουρασμένες και αν είμαστε. Αν πάμε για ύπνο με το πρόσωπό μας καλυμμένο με φοντετέν και άλλα προϊόντα θα καταστρέψουμε το δέρμα μας. Το μέικ απ παγιδεύει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος τα οποία επιτρέπουν στα βακτήρια να αναπτυχθούν ευκολότερα και να προκληθεί πρόωρη γήρανση. Η μάσκαρα που δεν αφαιρείται μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

-Δεν αγοράζουμε μαϊμού καλλυντικά διότι μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα χημικά.

-Διατηρούμε τα καλλυντικά, μακριά από τον ήλιο. Το φως και η ζέστη μπορεί να αλλοιώσουν τα συντηρητικά, που περιέχονται σ’ αυτά.

-Διατηρούμε τις συσκευασίες των καλλυντικών καλά κλειστές, όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.

-Σταματάμε αμέσως να χρησιμοποιούμε προϊόν που μας προκάλεσε αλλεργική αντίδραση.

-Πετάμε τα καλλυντικά, αν αλλάξει το χρώμα τους ή η μυρωδιά τους και τα χρησιμοποιούμε αυστηρά πριν την ημερομηνία λήξης τους.

-Τα πινέλα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά στις δύο εβδομάδες, ώστε να απομακρύνονται οι μικροοργανισμοί που μεταφέρονται στο δέρμα μας, προκαλώντας σπυράκια και ερεθισμούς.