Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει πολλούς όρους σχετικά με την σεξουαλική κατεύθυνση των ανθρώπων. Bisexual, asexual, metrosexual, pansexual, heteroflexible είναι κάποιες από τις σεξουαλικές ταυτότητες. Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ένας ακόμη όρος: sapiosexual. Η λέξη αναφέρεται στο άτομο που βρίσκει σεξουαλικά ελκυστικό το υψηλό επίπεδο νοημοσύνης κάποιου άλλου ατόμου. Με απλά λόγια κάποιοι ερωτεύονται το μυαλό του άλλου. Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη sapiens, η οποία σημαίνει τον σοφό, τον σκεπτόμενο και τη λέξη sexual. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2014, όταν η ιστοσελίδα γνωριμιών OKCupid επέκτεινε τη λίστα των σεξουαλικών προτιμήσεων τις οποίες μπορούσαν να δηλώσουν οι χρήστες του.

Μελέτη από ερευνητές του  University of Western Australia, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Intelligence, έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν γενικά έναν ή μία σύντροφο που να διαθέτει εξυπνάδα. Ένα μικρό ποσοστό αυτών των ατόμων όχι απλά θέλει έναν έξυπνο σύντροφο, αλλά διεγείρεται σεξουαλικά από τη νοημοσύνη του (ή την νοημοσύνη της).
Ο επικεφαλής της έρευνας Gilles Gignac λέει πως «υπάρχουν άτομα που έλκονται σεξουαλικά από την ευφυΐα και την ανώτερη νοημοσύνη  και πολλές έρευνες έδειξαν ότι η εξυπνάδα ήταν ένα χαρακτηριστικό συντρόφου που αξιολογείται σημαντικά από τους ανθρώπους. Θεωρούσαμε όμως ότι η πολύ αυξημένη ευφυΐα θα είχε αντίθετα αποτελέσματα». Τα συμπεράσματα όμως της έρευνας ήταν διαφορετικά.
Για την μελέτη τους, ο Gignac και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τις περιπτώσεις 383 ενηλίκων, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι περιέγραψαν εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που εκτιμούν περισσότερο σε έναν ερωτικό σύντροφο και πόσο τους ελκύουν σεξουαλικά διάφορα επίπεδα νοημοσύνης.

Η ευφυΐα ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που που ανέδειξαν οι συμμετέχοντες, μετά την κατανόηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα άτομα με υψηλότερη νοημοσύνη ως πιο ελκυστικά αλλά αυτό το φαινόμενο φαίνεται να έχει ένα ανώτατο όριο. Ενώ τα άτομα με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο IQ έλκυσαν σεξουαλικά τους συμμετέχοντες, όσοι ήταν πιο έξυπνοι από το 99% των ανθρώπων θεωρήθηκαν ελαφρώς λιγότερο επιθυμητοί. Το πιο επιθυμητό και σεξουαλικά ελκυστικό επίπεδο ευφυΐας για έναν μακροχρόνιο σύντροφο φάνηκε ότι είναι γύρω στο 120 (μέσος δείκτης IQ=100).

Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε άτομα με επίπεδα μέσης νοημοσύνης κάτω από το μέσο όρο (δηλ. IQ <100). Συνεπώς, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η σύνδεση του επιπέδου IQ και του βαθμού στον οποίο ένα άτομο αυτοπροσδιορίζεται ως sapiosexual.