Όσα περισσότερα σκυλιά (κυρίως) και γατιά υπάρχουν σε ένα σπίτι και με αυτά εξαρχής μεγαλώνει ένα μωρό, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πάθει άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή έκζεμα, σύμφωνα με σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν στοιχεία για δύο μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 1.300 παιδιά έως ενός έτους, τα οποία παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των εννέα ετών.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα παιδικής αλλεργίας, καθώς και των συμπτωμάτων, μειωνόταν σταθερά όσο αυξανόταν ο αριθμός των σκυλιών και γατιών σε ένα σπίτι. Η πιθανότητα αλλεργίας ήταν 48% ως 49% για τα παιδιά που είχαν περάσει το πρώτο έτος της ζωής τους σε σπίτι χωρίς καθόλου κατοικίδια, 35% ως 43% για τα παιδιά σε σπίτια με ένα ζώο, 21% ως 24% για παιδιά που συμβίωναν με τρία κατοικίδια και 17% για τη συνύπαρξη με τέσσερα ζώα.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι για να υπάρχει προστατευτικό αποτέλεσμα, το κατοικίδιο πρέπει να βρίσκεται συχνά μέσα στο σπίτι και όχι να περνάει τον περισσότερο χρόνο έξω. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας, είναι η γέννηση του παιδιού με καισαρική και το να μην έχει αδέρφια.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μικρόβια των ζώων δίνουν έναυσμα στο ανοσοποιητικό του παιδιού, δημιουργώντας αντισώματα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας αλλεργίας. Μάλιστα, τα σκυλιά, για ακόμα μια φορά, φαίνεται να κερδίζουν την εύνοια των ανθρώπων περισσότερο από τις γάτες, μιας και αυτά είναι που ενεργοποιούν με πιο ισχυρό τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα. Ίσως γιατί οι γάτες είναι πιο καθαρές!

Σε παλαιότερη έρευνα  από το Karolinska Institutet και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία,  βρέθηκε πως η ζωή με τα σκυλιά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος, ειδικά αν τα σκυλιά είναι θηλυκά, καθώς το φύλο του σκύλου μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των αλλεργιογόνων που απελευθερώνονται.