Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Journal of Controlled Release», ανακοίνωσαν πως βρήκαν τρόπο ώστε να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των γυναικών βάζοντας τις ορμόνες που προσφέρουν αντισύλληψη σε επιθέματα τα οποία τοποθετούνται σε τμήματα των κοσμημάτων που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Οι ορμόνες εκλύονται με ελεγχόμενο τρόπο και απορροφώνται από τον οργανισμό μέσω του δέρματος. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη μελέτες σε ανθρώπους, η τεχνική μπορεί να αποδειχθεί στο μέλλον χρήσιμη για τη χορήγηση και άλλου τύπου φαρμάκων μέσω του δέρματος.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Μαρκ Πράουσνιτς, ανέφερε πως με δεδομένο ότι για πολλές γυναίκες το να φορούν κοσμήματα αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας τους, η νέα τεχνική μπορεί να απλοποιήσει τη συμμόρφωση με το φαρμακευτικό σχήμα που πρέπει να ακολουθήσουν και να συμβάλει ώστε να προληφθούν ανεπιθύμητες κυήσεις.

Τα αντισυλληπτικά κοσμήματα βασίζονται στην τεχνολογία διαδερμικών επιθεμάτων η οποία χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων ( ναυτία, διακοπή του καπνίσματος, έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης).

Το επίθεμα που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί στα πειράματα που έγιναν, αποτελείται από τρία στρώματα. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα ειδικό αυτοκόλλητο που κολλά στο πίσω μέρος ενός σκουλαρικιού, ενός ρολογιού χειρός ή στην εσωτερική επιφάνεια ενός κολιέ ή ενός δαχτυλιδιού. Το μεσαίο στρώμα περιέχει το αντισυλληπτικό φάρμακο σε στερεή μορφή. Το εξωτερικό στρώμα αποτελείται από μια ειδική κόλλα για το δέρμα ώστε το επίθεμα να κολλά και να μεταφέρει την ορμόνη στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του δέρματος. Το επίθεμα θα πρέπει να αντικαθίσταται σε τακτά χρονικά διαστήματα, πιθανώς σε εβδομαδιαία βάση. Ο καθηγητής Πράουσνιτς δήλωσε ότι το πλεονέκτημα του να ενσωματώνεται το ορμονικό αντισυλληπτικό στο κούμπωμα ενός σκουλαρικιού είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα μπορεί να φορά πολλά διαφορετικά σκουλαρίκια. Θα μπορεί να αποκτά τα «φαρμακευτικά κουμπώματα» και να τα χρησιμοποιεί με όποιο ζευγάρι σκουλαρίκια θέλει.