Ο κόσμος πιστεύει πως φυσικοθεραπεία είναι μόνο η μάλαξη και η εφαρμογή διαφόρων μηχανημάτων για την αντιμετώπιση των παθήσεων. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Στο πλαίσιο των θεραπειών και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης διάφορων μυοσκελετικών προβλημάτων και όχι μόνο οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούμε κατόπιν εκπαίδευσης μέσα από συγκεκριμένα μαθήματα ακόμη ένα όπλο: Τη θεραπευτική άσκηση.

Τα προγράμματα των φυσικοθεραπευτών για τους ασθενείς δεν είναι τυχαία. Βγαίνουν μετά από μελέτη που γίνεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή ανάλογα με την παθολογία του. Για να βγει ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί γνώσεις από διάφορα μαθήματα, τις συνδυάζει και καταλήγει στη δημιουργία τους ξεχωριστά για κάθε ασθενή. Παθολογία, ορθοπεδική βιολογική μηχανική, χειρουργική, κινησιολογία, κινησιοθεραπεία, ειδική φυσική αγωγή, νευρολογία, φυσικοθεραπεία καρδιοαναπνευστικού συστήματος, είναι μερικά από τα μαθήματα που δίνουν γνώσεις στους φυσικοθεραπευτές για τη δημιουργία ενός προγράμματος θεραπευτικής άσκησης.

Ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης
Τα οφέλη της συστηματικής άσκησης είναι πολλαπλά:

δίνει το αίσθημα της καλύτερης υγείας δίνοντας ενέργεια, δύναμη, αντοχή, αυτοπεποίθηση, χαλάρωση, βελτίωση ύπνου και μείωση του άγχους. Βελτιώνει τη στάση του σώματος δυναμώνοντας τους μυς. Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους και τον έλεγχο της όρεξης, κάνει πιο αποδοτική την εργασία αυξάνοντας τη διάθεση, τη ζωτικότητα, την αντοχή και την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και μειώνει το σωματικό βάρος.

Επίσης, βοηθάει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη σε άτομα με προδιάθεση της νόσου, ενώ βοηθάει και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην εξέλιξή της.

Η άσκηση μειώνει την πιθανότητα για καρδιοαναπνευστικά προβλήματα με τους παρακάτω μηχανισμούς :

  • Εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων, βελτιώνει την HDL (καλή) χοληστερόλη. Βελτιώνει την ενδοτικότητα των τοιχωμάτων των αρτηριών με αποτέλεσμα να μειώνεται  η αρτηριακή πίεση, βελτιώνεται η λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών και μικραίνει ο κίνδυνος ρήξης μιας αρωματικής πλάκας και απόφραξης της αρτηρίας. Γίνεται πιο ομαλή η  λειτουργία των στεφανιαίων αρτηριών.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, με αύξηση του παρασυμπαθητικού τόνου (που προκαλεί βραδυκαρδία) και ελάττωση της συμπαθητικής δραστηριότητας (που προκαλεί ταχυκαρδία).

Στη βελτίωση της λειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος αποδίδεται η μείωση των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων.

Οι φυσικοθεραπευτές γενικά χρησιμοποιούν τη θεραπευτική άσκηση για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων, αθλητικών κακώσεων, καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων, αγγειολογικών προβλημάτων, νευρολογικών παθήσεων. Η θεραπευτική άσκηση χρησιμοποιείται πάντα μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ώστε ο ασθενής να επανέλθει στην καθημερινότητα του. Πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας, ώστε να έχουμε καλή ποιότητα ζωής και να εφαρμόζεται από πιστοποιημένο φυσικοθεραπευτή μέλος του πανελλήνιου συλλόγου φυσικοθεραπευτών.

Μουντζούρης Θεοφάνης
Φυσικοθεραπευτής Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι Αθηνών, Ενεργό Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

www.physiof.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Φυσικοθεραπευτής, Απόφοιτος ΑΤΕΙ Αθήνας, Ενεργό Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ΓενικόςΓραμματέας Επιστημονικού Τμήματος Αθλητικής Φυσικοθεραπείας, www.physiof.gr