Στη Σιγκαπούρη,  οι καλλιτέχνες Von Wong και Joshua Goh σε συνεργασία με τα Imaginary Studios και μια στρατιά εθελοντών συνέλεξαν και καθάρισαν 18 χιλιάδες χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης για να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό installation, ένα σπήλαιο, το οποίο ονόμασαν Plastikophobia. Οι δύο καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν το σπήλαιο από πλαστικά ποτήρια, με την ελπίδα να «αφυπνίσουν» συνειδήσεις, επισημαίνοντας το κακό που μπορούν να κάνουν τα πλαστικά απορρίμματα στο περιβάλλον.

Η εντυπωσιακή εγκατάσταση Plastikophobia, για τους δημιουργούς, δεν σημαίνει «φόβος σε κάθε τι πλαστικό». Αναφέρεται στον φόβο για το τι θα συμβεί στον κόσμο μας: αν δεν πάψουμε να παίρνουμε απρόσεκτες αποφάσεις: Χρησιμοποιώντας –για λίγα δευτερόλεπτα ίσως- ένα πλαστικό ποτήρι από το οποίο πίνουμε (και στη συνέχεια το πετάμε) συμβάλλουμε, ενδεχομένως, στη μόλυνση των υδάτων καθώς ένα πλαστικό ποτήρι -που μπορεί να καταλήξει στον ωκεανό- χρειάζεται χρόνια και χρόνια για να αποσυντεθεί.

Οι δημιουργοί αφού συνεργάστηκαν με την Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης για τη συλλογή του υλικού, θέλησαν η εγκατάσταση να είναι σκηνικό κατάλληλο για φωτογράφιση ή, για την ακρίβεια, «Instagrammable» ώστε, ο κάθε περιηγητής σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να πέσει θύμα αυτού του «όπλου μαζικής δημιουργίας». «Όπλο μαζικής δημιουργίας» το ονομάζουν οι Imaginator Studios, δηλαδή το κατασκευαστικό στούντιο το οποίο ανέλαβε την κατασκευή αυτής της «παγίδας» στο Instagram.

Ο Wong έχει υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση, και θέλει να μοιραστεί αυτή την ευαισθησία με άλλους. Στο μπλογκ του, γράφει: «Αν γνωρίζετε κάποιους στη Σιγκαπούρη που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν, με δημιουργικό τρόπο, τον κόσμο για αυτό το θέμα, στείλτε τους στην αίθουσα τέχνης Sustainable Singapore Galleries, στο Marina Barrage, ως τις 18 Απριλίου».

Βίντεο-φωτογραφίες: Von Wong