Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ παρουσίασαν ένα πρωτότυπο ανθρώπινης καρδιάς με αγγεία, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης από ανθρώπινους ιστούς και με αγγεία. Σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προόδου για τη θεραπεία καρδιαγγειακών νόσων και την πρόληψη της απόρριψης μοσχευμάτων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ παρουσίασαν στους δημοσιογράφους αυτή την αδρανή καρδιά μεγέθους κερασιού, βυθισμένη μέσα σ’ ένα υγρό.

«Είναι η πρώτη φορά που τυπώνουμε μια καρδιά ολόκληρη μαζί με τα κύτταρά της και τα αιμοφόρα αγγεία της, είναι επίσης η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε ύλη και κύτταρα προερχόμενα από τον ασθενή», είπε ένας από τους επιστήμονες, ο καθηγητής Ταλ Ντβιρ, ο οποίος διηύθυνε τις έρευνες.

Στο παρελθόν άλλοι επιστήμονες είχαν καταφέρει να παραγάγουν τη δομή μιας καρδιάς με συνθετικά ή φυσικά στοιχεία τα οποία δεν προέρχονταν από τον ασθενή, με κίνδυνο να υπάρξει ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού, και να απορριφθεί το μόσχευμα

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Advanced Science, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν πως επινόησαν μια διαδικασία που επιτρέπει να παράγονται, από κύτταρα που έχουν ληφθεί από τον ιστό του ασθενούς, ολόκληρες κυτταρικές δομές μαζί με τα κύρια αγγεία τους.

Όμως, παρόλο που η τρισδιάστατη εκτύπωση θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για τη δημιουργία ολόκληρων οργάνων, εξακολουθούν να παραμένουν πολλές δυσκολίες. Η επόμενη πρόκληση για την συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα από το Ισραήλ είναι να προσπαθήσουν 3D τυπωμένες καρδιές να χτυπήσουν όπως οι κανονικές. Μετά από αυτό, τα φτιαγμένα στο εργαστήριο όργανα θα πρέπει να μεταμοσχευθούν σε πειραματόζωα, κάτι που αναμένεται να είναι εφικτό σε  περίπου έναν χρόνο.

«Ίσως σε 10 χρόνια να υπάρχουν εκτυπωτές ανθρώπινων οργάνων στα πιο προηγμένα νοσοκομεία στον κόσμο και αυτές οι διαδικασίες να γίνουν ρουτίνα», είπε ο καθηγητής Ντβιρ.