Η αισθητική γυναικολογία, έχει σκοπό να καλύψει όλες τις ανάγκες φροντίδας των γυναικών, που παρουσιάζουν ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα στην περιοχή του κόλπου και των έξω γεννητικών οργάνων, να βελτιώσει τόσο τη φυσική εμφάνιση, όσο και τη λειτουργικότητα του κόλπου και του αιδοίου.

Με τα χρόνια, λόγω φυσικής γήρανσης, εγκυμοσύνης και τοκετών, ο κόλπος και η εξωτερική εμφάνιση του αιδοίου αλλάζουν. Πολλές γυναίκες είναι δυσαρεστημένες με την εμφάνιση των γεννητικών τους οργάνων, αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο σχήμα, είτε στο μέγεθος, είτε στο χρώμα της ευαίσθητης περιοχής. Η κολπική χαλάρωση είναι ένα κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά ως επακόλουθο της  φυσικής γήρανσης ή του τοκετού και αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες ή στο τρόπο ζωής πχ έλλειψη γυμναστικής, μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους κ.α. Οι σύνδεσμοι και  οι μυς που περιβάλλουν τον κόλπο χαλαρώνουν σταδιακά, οδηγώντας σε πρόπτωση των κολπικών τοιχωμάτων. Τα συμπτώματα της κολπικής χαλάρωσης περιλαμβάνουν την ακράτεια ούρων  κατά το βήχα ή το φτέρνισμα, την απώλεια του μυϊκού ελέγχου και τη μείωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης. Ένα άλλο συχνό πρόβλημα σε αρκετές περιπτώσεις στην εμμηνόπαυση είναι η δυσφορία και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης των οιστρογόνων και της επακόλουθης ατροφίας του κόλπου.

Αυτά είναι πολύ συνηθισμένα προβλήματα, γνωστά από χρόνια που όμως λόγω κοινωνικών ταμπού οι γυναίκες συχνά ζούσαν με το πρόβλημα χωρίς να ζητούν βοήθεια. Οι γυναίκες σήμερα επιθυμούν να παραμείνουν ενεργητικές και κοινωνικά δραστήριες και αναζητούν λύσεις για να μπορέσουν να απολαύσουν μία ενεργή και υγιή σεξουαλική ζωή. Η αποκατάσταση πλέον αυτών των προβλημάτων είναι εφικτή με σύγχρονες μεθόδους που μπορούν  να προσφέρουν λύσεις συνδυάζοντας άριστο αισθητικό και λειτουργικό  αποτέλεσμα, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας και της σεξουαλικής ζωή της γυναίκας. Η Laser Vaginal Rejuvenation (LVR) ή κολπική αναζωογόνηση με Laser για κολπική σύσφιξη και μείωση της ακράτειας που προκαλεί η χαλάρωση των  μυών του κόλπου προσφέρει μία μη επεμβατική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς χειρουργική επέμβαση, αναισθησία ή πόνο.

Η ενέργεια laser φτάνει στον κολπικό ιστό επιτυγχάνοντας κολπική αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου, διεγείροντας την αναγέννηση του κολλαγόνου και προκαλώντας τη σύσπαση της ελαστίνης των ινών, με αποτέλεσμα την σύσφιξη και αναζωογόνηση του κόλπου. Ο ιστός των γεννητικών οργάνων επανέρχεται σε πιο νεανική κατάσταση, επιτυγχάνεται επίσης μείωση της διαμέτρου του κόλπου και καλύτερη λίπανση. Ελαττώνει τα συμπτώματα της ακράτειας. Το laser δημιουργεί νέους υγιείς ιστούς με αποτέλεσμα την μείωση της κολπικής ξηρότητας και αντιμετώπιση υποτροπιαζουσών λοιμώξεων, εξαλείφει τον πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη, βελτιώνει την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής

Η διαδικασία είναι ταχεία, ανώδυνη, χωρίς αιμορραγίες, οι ασθενείς αναφέρουν σχεδόν άμεση επιστροφή στις δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, καθώς επίσης της ποιότητας ζωής και της ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης.

Σπύρος Καρδάκης
MD, PgD, Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας
http://www.gynmedkardakis.com/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρούργος Γυναικολόγος- Μαιευτήρας, Τ. ιατρός Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Γυναικολογικής κλινικής Ουψάλας, Σουηδίας Τ. επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογικής κλινικής EOC, Ελβετίας, Χειρούργος Γυναικολόγος Λαπαροσκόπος, ESGE, Συνεργάτης ιατρός Γενικής Κλινικής Κέρκυρας, Γυναικολογικής κλινικής ΡΕΑ και ΛΗΤΩ Αθηνών