Πλήθος μελετών έχει δείξει ότι οι τέχνες έχουν ευεργετική επίδραση στην σωματική και ψυχική μας υγεία καθώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της άνοιας, των χρόνιων πόνων κ.α. Για παράδειγμα, έρευνες έδειξαν ότι όταν τραγουδούμε, απελευθερώνονται στον εγκέφαλο μας ουσίες που έχουν τις ίδιες δράσεις όπως οι φυσικές παυσίπονες ουσίες που παράγει ο εγκέφαλος ενώ οι ασθενείς που γράφουν για να εκφράσουν αυτά που βιώνουν λόγω τραυματικών, στρεσσογόνων ή άλλων συναισθηματικών καταστάσεων (εκφραστική συγγραφή), αποκομίζουν σημαντικά ωφελήματα για την υγεία τους μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και η καλύτερη αντιμετώπιση των μολύνσεων.

Μια καινούργια έρευνα δείχνει ότι ο πολιτισμός συμβάλλει θετικά και στο προσδόκιμο ζωής αφού οι τακτικές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, όπερες, συναυλίες, γκαλερί, εκθέσεις και σε άλλους χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων συνδέονται με περισσότερα χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχοβιολογίας και επιδημιολογίας Ντέιζι Φάνκουρτ του Τμήματος Επιστήμης της Συμπεριφοράς και Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 6.000 άτομα άνω των 50 ετών. Σε βάθος 12ετίας έγινε συσχέτιση της συχνότητας επισκέψεων σε χώρους τέχνης και πολιτισμού με την κατάσταση της υγείας τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι πήγαιναν σε κάποια παράσταση ή άλλη πολιτιστική εκδήλωση έστω μία-δύο φορές το χρόνο, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν πήγαιναν καθόλου. Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη (31%) για όσους πήγαιναν συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά κάθε λίγους μήνες, και ακόμη μεγαλύτερη για όσους πήγαιναν ακόμη πιο συχνά, π.χ. κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η σημασία των κοινωνικών παραγόντων στην υγεία και τόνισαν πως ο καθένας πρέπει να έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Γι΄ αυτό πρέπει να γίνει ειδική μέριμνα καθώς το όφελος είναι μεγαλύτερο για ορισμένες ομάδες όπως οι φτωχοί, οι καταθλιπτικοί και οι μοναχικοί άνθρωποι, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχουν δραστηριότητες σχετικές με την τέχνες και τον πολιτισμό στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.