Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονωϊού επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνιστούν στους πολίτες να φορούν μάσκα όταν είναι δύσκολο να τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όμως τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν θα πρέπει να φορούν μάσκα διότι δυσκολεύει την αναπνοή τους και αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού σύμφωνα με την Ιαπωνική Παιδιατρική Ένωση.

«Οι μάσκες καθιστούν δύσκολη την αναπνοή διότι τα νήπια έχουν μικρές αναπνευστικές οδούς», γεγονός που επιβαρύνει την καρδιά τους, τόνισε η Ένωση, προσθέτοντας ότι σε τόσο μικρά παιδιά η χρήση μάσκας αυξάνει και τον κίνδυνο θερμοπληξίας. «Ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε μάσκες σε παιδιά κάτω των 2 ετών», ανέφερε η Ένωση στον ιστότοπό της.

Εάν ένα παιδί αυτής της ηλικίας τρέξει, παίξει, γελάσει ή φωνάξει, η αναπνοή του γίνεται πιο γρήγορη και βαθιά. Στην περίπτωση που προσπαθήσει να πάρει μια απότομη και βαθιά αναπνοή μέσα από τη μάσκα, είναι σαν κάποιος να του έχει κλείσει το στόμα και τη μύτη με την παλάμη του. Αυτό έχει ως συνέπεια την δυσχέρεια της καρδιακής λειτουργίας του παιδιού.

Σύμφωνα με την Παιδιατρική Ένωση της Ιαπωνίας, μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις σοβαρών μολύνσεων του κορωνοϊού μεταξύ των παιδιών και ότι τα περισσότερα από αυτά μολύνθηκαν από μέλη της οικογένειάς τους. Παράλληλα δεν υπήρχε σχεδόν κανένα ξέσπασμα του ιού στα σχολεία ή τις εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας.

Αλλά και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν να μη χρησιμοποιούν μάσκα τα παιδιά κάτω των 2 ετών αφού εκτός από το μέγεθος των αεραγωγών, στην περίπτωση που νιώσουν ότι δεν μπορούν να πάρουν αρκετό οξυγόνο εξαιτίας της μάσκας, είναι δύσκολο για εκείνα να την αφαιρέσουν μόνα τους και έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας .

Άλλη μία παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι μάσκες να περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια τα οποία εάν αποκολληθούν μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.