Η χρήση των laser είναι μια θεραπευτική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται κατόπιν χιλιάδων επιστημονικών μελετών. Οι μελέτες αυτές έχουν δώσει πολλές γνώσεις στους φυσικοθεραπευτές για τον τρόπο με τον οποίο το laser είναι χρήσιμο στις διάφορες παθολογίες. Το κυριότερο που χρειάζεται να ξέρετε: είναι απόλυτα ασφαλές!

Η θεραπευτική αξία του laser αποκαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Έκτοτε ερευνητές ιατροί επιβεβαιώνουν μέχρι σήμερα τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του. Το laser δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μοντέρνα πηγή τεχνητού φωτός. Πιο συγκεκριμένα, μια συντονισμένη δέσμη φωτονίων στο επιθυμητό μήκος κύματος. Τα laser χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

  • Πολύ ισχυρά, που χρησιμοποιούνται αντί του χειρουργικού νυστεριού.
  • Ισχυρά, που μπορούν να αφαιρέσουν διάφορα τμήματα παθολογικού ιστού, όπως ο καθαρισμός τμήματος δέρματος από έναν δερματολόγο ιατρό ανάλογα με την πάθηση.
  • Μειωμένης ισχύος ή θεραπευτικά, που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων των ασθενών σε πολλούς τομείς της ιατρικής.

Με το laser δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες στον οργανικό ιστό που δέχεται τη θεραπεία με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων:

  • Την πολύ καλή κυκλοφορία του αίματος στο αγγειακό σύστημα του ασθενούς
  • Την πολύ μεγάλη απελευθέρωση ενδορφίνης, ώστε ο ασθενής από την πρώτη στιγμή της θεραπείας του να μην πονά, και
  • Την πολύ σημαντική για τον οργανισμό αντιφλεγμονώδη και αποιδηματική δράση. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους σε ένα σωστά οργανωμένο φυσικοθεραπευτήριο εφαρμόζεται κάθε είδους laser φυσικοθεραπείας με σκοπό την αποκατάσταση διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων.

Η ασφάλεια στη χρήση του
Η χρήση του laser, όταν συνιστάται στο πλαίσιο της φυσικοθεραπείας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβίζει τον ασθενή. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή παρενέργεια διότι το laser είναι μια δυνατή ακτίνα φωτός και τίποτα περισσότερο. Η θεραπεία με laser είναι εντελώς χαλαρωτική χωρίς το παραμικρό αίσθημα πόνου. Ο ασθενής δεν αισθάνεται κάτι ή σε κάποιες περιπτώσεις αισθάνεται μια ήπια ζέστη στην περιοχή θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν μάλιστα και ψυχρά laser στον χώρο της αποκατάστασης. Σε μερικά άτομα με χρόνια προβλήματα, πάντως, μια πιθανή αντίδραση που μπορεί να εκληφθεί ως παρενέργεια είναι η αίσθηση ότι ο πόνος γίνεται πιο έντονος λίγες ώρες μετά τη θεραπεία ή μπορεί να παρατηρηθεί κάποιο πρήξιμο στην προβληματική περιοχή σαν να έκανε κανείς έντονη γυμναστική. Αυτό είναι κάτι το παροδικό, δεδομένου ότι υποχωρεί έπειτα από μερικές ώρες. Να υπενθυμίσω ότι η εφαρμογή θεραπευτικών laser πρέπει να γίνεται μόνο από εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή απόφοιτο των ΑΤΕΙ της χώρας ή φυσικοθεραπευτή από το εξωτερικό με ανάλογη αναγνώριση πτυχίου. Χρήση από μη φυσικοθεραπευτή διώκεται και τιμωρείται από τη νομοθεσία.

Θεοφάνης Μουντζούρης
Φυσικοθεραπευτής, Απόφοιτος του ΑΤΕΙ Αθηνών, Ενεργό Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και Εκλεγμένο Αναπληρωματικό Μέλος του Επιστημονικού Τμήματος Αθλητικής Φυσικοθεραπείας 
www.physiof.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Φυσικοθεραπευτής, Απόφοιτος ΑΤΕΙ Αθήνας, Ενεργό Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ΓενικόςΓραμματέας Επιστημονικού Τμήματος Αθλητικής Φυσικοθεραπείας, www.physiof.gr